Regulativ for torve- og stadepladser i Sønderborg kommune.
Torvepladshandel fra boder kræver kommunens tilladelse jf. Vejlovens § 102 stk. 1 og Trafik-ministeriets brev af 10. juli 1992.
I medfør af § 14 stk. 2 i Næringsloven (lov nr. 185 af 23. december 1987) og i overensstemmelse med bestemmelserne i Lov om fødevarer m.m.(lov nr. 526 og 1549 af henholdsvis den 24. juni 2005 og 20. december 2006) samt i medfør af heraf udstedte regler, fastsætter Sønderborg kommune herved følgende bestemmelser for torve- og stadepladshandel i Sønderborg kommune.
På torvestadepladserne må forhandles de i Næringslovens nr. 185 af 25. marts 1988 § 12 og § 14 nævnte varer med undtagelse af levende dyr. På stadepladserne må der ske salg af is, pølser, slik, læskedrikke, burgere og lignende.
Handel med fødevarer skal godkendes af Miljø- og Levnedsmiddelkontrollen og Politiet.
§ 1 – Generelle bestemmelser
Varer, genstande og materiel må kun opsættes og stilles direkte på pladsbelægningen, hvis det ikke beskadiger belægningen ved tryk, spild m.m. Oliebakker eller lignende til opsamling af evt. spildolie, skal benyttes ved parkering af biler på pladsen. Lejeren kan blive gjort erstatnings-ansvarlig for skader på belægningen.
Køretøjer og andet udstyr, der anvendes på det anviste areal, skal overholde de gældende vægt-begrænsninger. Den handlendes navn og bopæl skal fremgå af materiellet på pladsen.
Fornødne affaldskurve skal stilles op på pladsen af lejeren, som er ansvarlig for bortskaffelse af affaldet samt at pladsen efterlades i rengjort stand. Efterlades pladsen i urengjort stand, rengøres pladsen af kommunen for lejerens regning.
Benyttes der markiser eller parasoller på pladsen, skal disse være ensfarvede og der må ikke være påtrykt firmanavn og/eller logoer, som er lejeren uvedkommende. Der må ikke opsættes hegn, ændres på pladsens udformning eller lignende uden forudgående aftale med kommunen.
Der må af lejeren ikke medbringes husdyr til torve- eller stadepladsen.
Overtrædes reglerne eller undlader lejeren at efterkomme Sønderborg kommune eller Politiets henstilling, kan dette medføre bortvisning. Hvis en pladsholder bortvises eller af anden grund ikke benytter sin plads, vil indbetalt afgift ikke blive refunderet.
En lejer er pligtig til på Politiets forlangende at opgive mængder og art af de af ham medbragte varer, dels hvor varerne er produceret eller købt og til hvilken pris, de er solgt.
Sønderborg kommune eller Politiet kan i særlige tilfælde forbyde handel eller indskrænke brugen af torve- eller stadepladsen på enkelte dage.
Sønderborg kommune kan på ingen måde drages til ansvar for skader på lejerens ejendom, der er opstillet på/ved pladsen. Lejeren kan drages til ansvar for eventuelle skader, som han selv har forvoldt.
Torvepladser
Kun biler/trailer, der er indrettet til og benyttes som slagsvogne må placeres på pladsen i ”torvetiden”, som er svarende til detailhandlens åbningstider. Biler, der ikke absolut er nødvendige for aktiviteten, skal fjernes fra arealet efter af- og pålæsning af varer. Bilen eller salgsvognen skal kunne rummes indenfor torvepladsens afgrænsninger.
Torvepladsholderen må tage opstilling på en tildelt torveplads én time før torvetidens begyndelse. Senest én time efter torvetidens udløb skal torvepladsen være forladt, ryddet og rengjort.
Til- og frakørsel til området må kun ske i henhold til Sønderborg kommunes anvisninger.
Udstillede levnedsmidler skal være hævet mindst 70 cm over terræn.
Stadepladser
Kun salgsvognen må placeres på stadepladsen. Vognen må være placeret på pladsen i perioden fra 1. april til 15. oktober. Hvis påsken falder tidligere end den 1. april, må der ske salg fra den uge.
§ 2 – Særlige bestemmelser
Ved ansøgning fra en handelsstandsforening om torvehandel ved specielle lejligheder så som markedsdage, sommerfest eller lignende, skal der ikke betales torveafgift.
§ 3 – Torve/stadeplads og tider
På Rønhaveplads og Rådhustorvet i Sønderborg må handel kun finde sted i torvetiden onsdage og lørdage, som ikke er helligdage. Derudover kan der i specielle tilfælde afholdes torvedage på andre dage efter indhentet tilladelse.
I andre byer må torvehandel finde sted i torvetiden på alle hverdage, der ikke er helligdage.
På stadepladserne ved Strandpromenaden og Den sorte Badeanstalt må handel finde sted alle dage i tidsrummet kl. 11.00 – 23.00, dog kun i perioden 1. april (evt. før p.g.a. påsken) til den 15. oktober.
Fra og med den sidste hele uge i november og indtil den 23. december tillades daglig salg af juletræer fra ledige torvepladser. Salget af juletræer må finde sted hver dag fra kl. 08.00 – kl. 20.00 på de anviste pladser.
§ 4 – Udlejning af torve- og stadepladser
Ansøgning om tildeling af en torve- eller stadeplads skal indgives til Sønderborg kommune, Veje og trafik. Ansøgningen skal indeholde oplysninger om navn og adresse på lejeren samt SE nummer. I ansøgningen skal der anføres hvilket torv og på hvilke dage arealet ønskes benyttet samt hvilke varegrupper salget vedrører.
Ved ansøgning om stadeplads skal det også af ansøgningen fremgå, hvem der vælges som forhandler på pladsen. Dette har lejeren også pligt til at oplyse skriftligt til Politimesteren i Sønderborg.
Indbetalt leje til Sønderborg kommune refunderes ikke uanset årsagen til at lejemålet ophører.
Stadepladser
For stadepladserne Strandpromenaden og Den sorte Badeanstalt er det gældende, at de udlejes hvert andet år for en 2-årig periode. Der kan kun udstedes én tilladelse pr. sted. Sønderborg kommune annoncerer gennem dagspressen om leje af stadepladserne. Pladserne udlejes for højeste bud.
Lejen opkræves forud for hvert år. Betales lejen ikke rettidigt, kan tilladelsen tilbagekaldes.
Der forefindes elinstallationer på begge stadepladser, som ejes af Sønderborg kommune. Lejeren betaler elforbruget og målerafgifter.
Torvepladser
Udlejning af torvepladser kan ske for en vilkårlig periode. Taksterne for leje af torvepladser samt strøm fremgår af ”takster for torve- og stadepladshandel i Sønderborg kommune” for det pågæl-dende år.
Lejen opkræves forud. Betales lejen ikke rettidigt, kan tilladelsen tilbagekaldes.
Torvepladser skal benyttes regelmæssigt. Benyttes en torveplads ikke i 3 på hinanden følgende uger, kan kommunen inddrage tilladelsen.
Fremlån eller fremleje af en tildelt plads accepteres ikke.
Såfremt torvepladsholderen ophører med torvehandel, skal kommunen underrettes om det.
Der oprettes ventelister på torvepladserne for kategorierne:
En eventuel køber af en salgsvogn indgår på lige fod med andre på ventelisten.
§ 7 – Andre forhold
Såfremt der ønskes installationer udover de eksisterende, skal der ansøges om det ved Sønderborg kommune og eventuelle udgifter herved afholdes alene af pladsholderen.
§ 6 – Bestemmelser
For samtlige pladsers vedkommende skal anvisninger fra Sønderborg kommune, Levnedsmiddel-kontrollen og Politiet følges.
Overtrædelse af dette regulativ straffes med bøde efter bestemmelserne i Næringslovens § 27, medmindre højere straf er forskyldt efter andre bestemmelser. Overtrædelse af regulativet kan endvidere medføre inddragelse af en tildelt torve/stadeplads. Afgørelse om dette træffes af Teknik- og miljøudvalget.
Regulativet træder i kraft den 1. januar 2007.
Takster for torve- og stadepladshandel i Sønderborg kommune:
Torvepladser:
Én dag kr. 40,-
Én dag ugentligt i et halvt år kr. 1.000,-
To dage ugentligt i et halvt år kr. 2.000,-
El afgift pr. halvt år (Rådhustorvet) kr. 200,-
Juletræssalg kr. 500,-
Stadepladser:
Ved ansøgning om benyttelse af en eller begge stadeplader, afgives der et tilbud på stade-pladsafgiften. Pladserne vil blive udlejet for højeste bud.
El- og målerafgifter afregnes efter forbrug.
Godkendt af Teknik- og miljøudvalget den 14. marts 2007.